U Varaždinu predstavljen projekt osnivanja župnih zajednica obitelji

U petak, 21. studenoga u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije dr.sc. Vice Batarelo i bračni par Keča na poziv Obiteljskog centra Varaždinske biskupije predstavio je projekt osnivanja obiteljskih zajednica u župama Varaždinske biskupije.
 
Susret na kojem je sudjelovalo petnaestak bračnih parova Donjovaraždinskog dekanata, Varaždinsko-topličkog dekanata te članovi Odbora za pastoral braka i obitelji Varaždinske biskupije započeo je molitvom za obitelj te pozdravom predstojnika Obiteljskog centra preč. Josipa Kopreka. Prečasni Koprek je u uvodnom dijelu naglasio veliku potrebu za aktivnijim pastoralom braka i obitelju unutar župnih zajednica. Istaknuo je kako vjernici laici moraju biti pokretačka snaga u svojim župama, jer su oni nositelji pastorala braka i obitelji te najbolje znaju koje su potrebe i poteškoće koje svakodnevno proživljavaju.
 
Gospodin Vice Batarelo u svom izlaganju oslonio se na statističke pokazatelje koji ukazuju na lošu sliku hrvatskog društva glede kasnog ulaska zaručnika u brak, sve kasnijeg rođenja prvog djeteta itd. Opća klima ili ozračje unutar društva u Hrvatskoj nije naklonjena ni braku ni obitelji, dapače već kroz obiteljsku i natalitetnu politiku može se očitati propagiranje samačkog života ili osnivanje obitelji ali s malo djece ili bez djece. Župne obiteljske zajednice jedan su od najboljih načina kako da se obitelji jedne župe međusobno upoznaju, povežu, pomažu jedna drugu, rješavaju zajedničke probleme. Obiteljska zajednica podrazumijeva otvorenost župnika ovakvom načinu rada s obiteljima, interes samih obitelji za ovaj način okupljanja i treću, na manje važnu duhovnu dimenziju koja podrazumijeva rast u vjeri i kršćanskom znanju.
 
U drugom dijelu susreta, bračni par Marija i Mario Keča svojim svjedočanstvom prenijeli su dio iskustava iz njihove obiteljske zajednice koja djeluje u župi Utrina. Istaknuli su način okupljanja parova, dinamiku susreta, teme i sadržaje koje "obrađuju", načine zbrinjavanja male djece i ostale praktične stvari sa kojima su se susretali. Potaknuli su sudionike na angažman u osnivanju zajednica i da ne klonu "duhom" ako naiđu na poteškoće.
 
Sudionici su dobili kao osnovne materijale "Priručnik za župne zajednice obitelji" koji je pripremio Ured za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije te "Priručnik za drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji" u kojem su sadržane dvije kateheze za bližu pripravu za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. godine na Trsatu.                                                                                                   

Aleksandra Lukavečki