TRSAT I ŽUPNE ZAJEDNICE OBITELJI

 
U nedjelju 19. travnja 2015. u Gospinom svetištu na Trsatu u Rijeci održan je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Sâm događaj i sve što je bilo vezano uz njega bilo je lijepo, dostojanstveno i inspirativno.
 
Računa se da je na Susretu sudjelovalo oko 15.000 hodočasnika. Značajan dio tog broja činile su obitelji iz Zagrebačke nadbiskupije, pristigle u Svetište autobusima (preko 40 autobusa) kao i privatnim sredstvima. Hvala svima koji su došli iz naše Nadbiskupije.
 
Predprogram je donio prekrasna svjedočanstva stvarnih obiteljskih ljudi koji su govorili o svojim iskustvima i o ljepoti i izazovu braka, roditeljstva i vođenju obitelji. Katoličke obitelji su otkrile svoju tajnu - da, problemi i žrtve postoje, ali u bračnom i obiteljskom zajedništvu i ponajviše uz živu vjeru u Boga, uz molitvu i Svetu Misu, brak i obitelj je prekrasna stvarnost za koju se isplati živjeti i umrijeti. Brak i obitelj daju smisao života, bez obzira na masovnu kulturu koja promiče »ja« kulturu, to jest sebičnost.
 
Za nas katolike, vrhunac Susreta je bila slavlje Svete Mise u kojoj smo sve svoje želje, nade i probleme prikazali Bogu kroz žrtvu njegova Sina Isusa. Uz nadahnute riječi naših biskupa, posebno biskupa Župana (vidi propovijed)  koji je propovijedao, kao narod, Crkva i obitelji prosili smo Božju pomoć, uz zagovor Blažene Djevice Marija, za naše obitelji i Domovinu. Vjerujem da će biti plodova ovog susreta, ali uz naše zalaganje.
 
Što nakon Trsata? - Župne zajednice obitelji
Za nas u Uredu za pastoral obitelji, prvi prioritet je poticanje i pomoć u stvaranju Župnih zajednica obitelji u što više župa naše Nadbiskupije.
 
Uočili smo da su se najbolje za Susret organizirale župe:
a) u kojima aktivno djeluje Župna zajednica obitelji i/ili
b) gdje župnik aktivno potiče obiteljski pastoral i zajedno s obiteljima želi obiteljsku zajednicu.
 
U onim župama gdje Župna zajednica obitelji ne postoji, želimo da se ona osnuje ili da uz podršku župnika postoji barem jedan bračni par kao koordinator za obiteljski pastoral. S tim parovima i s voditeljima već postojećih zajednica ponudili bi koordiniranu formaciju i umrežavanje kako bi obiteljski pastoral živnuo na župnoj i dekanatskoj razini. Organizirani obiteljski pastoral je u povojima. To je specifičan pastoral koji se tiče odraslih i vrlo zauzetih ljudi. Treba vremena i strpljenja i puno slušanja s terena, od samih obitelji.
 
Ukoliko vam je potrebna pomoć oko osnivanja Župne zajednice obitelji u vašoj župi, slobodno nas kontaktirajte: obitelj@zg-nadbiskupija.hr ; tel: 01/4894839; vidite Priručnik za Župne zajednice obitelji.