Susret za obitelji u Domaslovcu

»Odgajati s radošću«, naslov je teme obiteljskog susreta koji je u župi Krista Kralja u Domaslovcu održan u nedjelju 19. listopada. Mjesečni susreti za obitelji u Domaslovcu se održavaju od protekle pastoralne godine, na inicijativu samih obitelji a uz podršku župnika Branimira Budinskog.

Prvim susretom u ovoj novoj pastoralnoj godini započeo je niz susreta na temu o odgoju djece. Na susretu je sudjelovalo 30-ak sudionika, uglavnom mladih roditelja s djecom za koju je bio priređen poseban program u obliku radionica.

Predavanje roditeljima je održala poznata samoborska učiteljica Dragica Sertić, s dugogodišnjim ne samo učiteljskim nego i majčinskim iskustvom, a koja je ujedno i jedna od glavnih suradnika u pokretu Kursiljo te je na više područja aktivna i u pastoralu svoje župe sv. Anastazije u Samoboru. Mladim roditeljima je na početku poručila kako bi odgoj djece trebao biti na radost i roditeljima i djeci.

Spominjući odlomak iz Matejeva evanđelja o kući izgrađenoj na stijeni, potakla je roditelja na razmišljanje o tome na kakvoj je stijeni sagrađena njihova obitelj. »Odgoj je proces koji traje, koji oblikuje ljudsko biće, pa bi zato obitelj trebala biti mjesto sigurnosti našoj djeci gdje jedan prema drugome iskazujemo ljubav, praštamo, imamo razumijevanja, gdje zajedno molimo«, naglasila je gđa Sertić.

Spomenula je i kako je svako dijete individua za sebe, kako bi za svako dijete roditelji trebali primijeniti drugačiji odgoj, ovisno o naravi djeteta. »Tajna odgoja jest zadobiti dječje srce, da nas djeca u tom odgoju zavole, da nam mogu sve reći, steći međusobno povjerenje. Vrlo bitna jest i iskrenost između roditelja i djece, pohvala, nagrada za trud«.

Isto tako je rekla da ne valja uspoređivati braću međusobno, jer tako se stvara netrpeljivost među djecom. »Roditeljska ljubav jest najveća nagrada za dijete, što se roditelji više ljube to će djeca biti zdravija. I na kraju moramo znati, da su dječje oči uprte u svoje roditelje!«, zaključila je svoje poticajne misli gđa Sertić.

Susret je završen sv. Misom koju je predvodio župnik Branimir, ohrabrivši obitelji da budu sve više male »kućne Crkve« u kojima će se osjećati i živjeti Isusova ljubav.
 


Ivana Vlahović
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda