Predavanje o obitelji na zagrebačkoj Trešnjevci

U župi Sv. Marka Križevčanina u ponedjeljak, 6. listopada, dr. sc. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, održao je, na poziv župnika, vlč. Damira Bačuna i obiteljske zajednice Župe, predavanje na temu Župna zajednica obitelji.

U sklopu predavanja najavio je inicijativu Ureda – osnivanje obiteljskih zajednica pri župama (tamo gdje ih još nema) te njihovo povezivanje, umrežavanje i pripremanje za predstojeći II. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 19. travnja na Trsatu.

Kako bi se potaknula ova inicijativa, Ured će organizirati formacijske susrete pri čemu će svaka župa odabrati jedan bračni par koordinatora. Intenziviranje obiteljskog pastorala zasnivat će se na tri osnovna temelja: molitvi/duhovnosti; vjerskoj i stručnoj formaciji (upoznavanje sa crkvenim naukom o braku i obitelji, kao i sa suvremenim spoznajama o komuniciranju i psihologiji braka i obitelji); druženju/umrežavanju. Vizija i misija ove inicijative, naglasio je dr. Batarelo, prije svega je rasti u vjeri, a potom pokazati kako je katolička obitelj hrvatska baština i budućnost, kako se radosno živi zajedništvo u Crkvi i društvu (kroz svjedočenje kršćanskih obitelji), promiču obiteljske vrjednote te međusobno potpomaganje obitelji i njihovo umrežavanje.

U drugom dijelu izlaganja dr. Batarelo je, na dinamičan, prezentan i kontrastivan način iznio temeljne razlike u funkcioniranju mozga muškaraca i žena, a koje uvjetuju i različite načine ponašanja i pristupa zadacima i problemima.

Da je itekako moguće premostiti te razlike kroz poštovanje i uvažavanje supružnika, međusobno prihvaćanje i opraštanje, pokazao je dr. Batarelo kroz životne primjere.

Župna obiteljska zajednica razvila je diskusiju predlažući da mladi i djeca tinejdžerske dobi prisustvuju predavanjima o ovakvim temama. Dr. Batarelo pozvao je obiteljsku zajednicu da osmisli načine evangeliziranja mladih tinejdžerske dobi. Predavanje je završilo kršćanskim druženjem, stvaranjem zajedništva uz okrjepu – agapeom.    
 
                                                                      

Tanja Radović Ravnić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda