OBITELJI IZ ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE NA HODOČAŠĆU U POLJSKU

 
Pod geslom »Stopama sv. Ivana Pavla II.« u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od petka 19. lipnja do subote 27. lipnja održano je obiteljsko hodočašće u Poljsku na kojemu je sudjelovalo 50 hodočasnika: bračnih parova te obitelji s djecom.
 
U godini koju je poljski parlament proglasio »Godinom sv. Ivana Pavla II.« o 10. obljetnici njegove smrti, hodočasnici iz deset župa Zagrebačke nadbiskupije posjetili su mnoga mjesta i svetišta vezana uz život i djelovanje pape Ivana Pavla II.
Hodočašće je predvodio predstojnik Ureda za pastoral obitelji dr. Vice Batarelo, a duhovno vodio hrvatski svećenik o. Mihovil Filipović, montfortanac koji nekoliko posljednjih godina pastoralno djeluje u Częstochowi. S obiteljima je hodočastio i fra Josip Kešina OFM, župnik u hrvatskoj župi u Blacktown u australskom Sydneyu, koji je na početku hodočašća predvodio sv. Misu u župi bl. Alojzija Stepinca (Bestovje-Novaki-Rakitje) nedaleko Zagreba. Tijekom putovanja po Poljskoj, hodočasnici su bili smješteni u više redovničkih ustanova i kuća za duhovne vježbe i susrete.
 
Po dolasku u Krakov, hodočasnici su u subotu 20. lipnja u Svetištu Milosrdnog Isusa sudjelovali na sv. Misi i pomolili se na grobu sv. Faustine Kowalske. Na Wawelu su razgledali kraljevski dvorac i katedralu s grobovima sv. Stanislava, poljskih kraljeva i drugih istaknutih velikana. U nedjelju, 21. lipnja u Svetištu Ivana Pavla II. u predgrađu Krakova slavili su sv. Misu u kapeli s relikvijama njegove krvi, a potom se zadržali u molitvi pred okrvavljenom papinskom haljinom koju je nosio u trenutku atentata. U rudniku soli u mjestu Wieliczka zastali su pred kipom Ivana Pavla II., jedinim kipom na svijetu izrađenim od soli. Četvrti dan hodočašća posjetili su marijansko svetište u Kalwariji Zebrzidowskoj, kamo je Karol Wojtyla često dolazio kao dječak, svećenik i biskup. U župnoj crkvi u Wadowicama slavili su sv. Misu, razgledali muzej u rodnoj kući Ivana Pavla II., a počastili su se i kremówkama, kolačima dragima Svetom Ocu. Nakon potresnog posjeta koncentracijskom logoru Auschwitz, iste večeri su stigli u Częstochowu gdje su narednog dana razgledali svetište, slavili sv. Misu, te sudjelovali na večernjem Apelu u čast Majci Božjoj. U srijedu, 24. lipnja, u varšavskoj katedrali su se pomolili na grobu kard. Stefana Wyszyńskog, poljskog 'primasa tisućljeća', kao i na grobu blaženog Jerzyja Popiełuszka (pred crkvom sv. Stanislava Kostke), svećenika koji je 1984. godine brutalno ubijen radi svog domoljublja i podrške pokretu 'Solidarnošć'. U Niepokalanóvu ili Gradu Bezgrješne hodočasnici su u četvrtak, 25. lipnja nakon sv. Mise razgledali prostore koje je izgradio i u kojima je živio sv. Maksimilijan Kolbe. Poslijepodne istoga dana stigli su u Licheń Stary, najveće poljsko svetište posvećeno Majci Božjoj koju se časti kao 'Žalosnu Kraljicu Poljske'. Nakon razgledavanja svetišta i apartmana u kojem je 1999. boravio Ivan Pavao II., obitelji su sudjelovale na večernjem Apelu, a narednog dana na sv. Misi i pobožnosti Križnog puta, nakon čega su se uputile prema Hrvatskoj kamo su stigle u subotu, 27. lipnja u večernjim satima.
 
Tijekom hodočašća svečano je obilježen i rođendan jednog dječaka te 'okrugle' godišnjice braka (10 i 20) dva bračna para, a sami hodočasnici, i djeca i roditelji, su izrazili želju da ovakva hodočašća u organizaciji Ureda za pastoral obitelji postanu tradicija te da se održavaju svake godine prvi tjedan nakon završetka školske godine.