Kolokvij za djelatnike u pastoralu priprave za brak i praćenja u prvim godinama bračnog života

„Ljubavlju vođeni“

Vijeće/Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj u suradnji sa Svetištem sv Antuna Padovanskog u Zagrebu, organizirao je u subotu 21.01.2023. „Kolokvij za djelatnike u pastoralu priprave za brak i praćenja u prvim godinama bračnog života, pod geslom „Ljubavlju vođeni“.

Radni dio Kolokvija sastojao se od pet predavanja različitih tema koje su obrađivane za potrebe pastoralne prakse a završio je radionicama sa područja: dalje – bliže – neposredne priprave za brak, slavlje ženidbe, praćenje u prvim godinama braka te izobrazbe pastoralnih djelatnika.

Predstavnici Zagrebačke nadbiskupije u radnim skupinama sudjelovali su u sastavu: povjerenik za pastoral braka i obitelji, tajnik ureda, liječnica, psiholog i bračni par.

Tajnik ureda dr.sc. Marijan Spehnjak predstavio je rad koji je napravljen u suradnji sa doc.dr.sc. vlč Mislavom Kutlešom.

 Rad je dio orijentacijskog istraživanja i donosi rezultate „Stavova i vjerovanja zaručnika Zagrebačke nadbiskupije“. U redu su prikazani rezultati ankete o vjerskom i moralnom aspektu zaručnika koji polaze zaručnički tečaj u kontekstu priprave za sklapanje braka u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na temelju određenih parametra cilj je bio utvrditi vjerski i duhovni aspekt zaručnika te analizirati imaju li određene socio-demografske karakteristike ispitanika utjecaj na njihove stavove.

Zanimljive radove prezentirali su i profesori sa KBF-a u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. vlč Nikola Vranješ i doc. dr. sc. Sandra Smoljo Dobrovoljski.

Kolokvij je započeo i završio molitvom i blagoslovom koju je predvodio Riječki nadbiskup, mons Mate Uzinić.